Ugradnja implantata - oralna implantologija

zubni umetci implantatiGubitak zuba česta je pojava koja se događa uslijed kvarenja, bolesti desni,starenja ili nekakve trauma. Zbog estetskih i funkcionalnih razloga gubitak zuba mora se nadomjestiti.

U velikom broju slučajeva, implantati su jedini logičan izbor kako bi se potpuno
restaurirala funkcionalnost zuba i potpornih struktura.

Što su implantati ?

Dentalni implantati su metalni (titanski) vijci koji se ugrađuju u zdravu kost. Njihova namjena je nadomjestiti zubni korijen koji je izgubljen iz bilo kojeg razloga. Implantati prolaze vrlo stroge kontrole prije nego ih možemo koristiti kao terapijsko sredstvo za pacijenta. Implantat se iz svoga tvorničkog pakiranja otvara neposredno prije zahvata.

Ukoliko je higijena ispravna implantati se ne odbacuju u 99% slučajeva te dugi niz godina služe svojoj svrsi. Ugradnja implantata je zaista mali operativni zahvat koji se izvodi pod lokalnom anestezijom. Ukoliko je pacijent miran i spreman za zahvat, anestezija potpuno blokira sve osjete na tom području.

Nakon što anestezija popusti moguća je bol i neugodan osjet zbog samog zahvata i procesa zacijeljivanja. Ta neugodnost može potrajati nekoliko tjedana ali gotovo nikad nije jako neugodna i može se ukloniti standardnim analgeticima.

Postupak ugradnje implantata?

zubni umetci implantati• Ugradnja implantata se provodi pod lokalnom anestezijom. Postupak je potpuno bezbolan.

• Na odabrano mjesto u kosti se ugradi titanski vijak, koji se ostavlja da sraste s kosti 3-6 mjeseci. Postupak se naziva oseointegracija i neophodan je za stabilnost i trajnost implantata. Implantati su izrađeni od titana, koji potiče stanice oko implantata na stvaranje nove kosti.

• Nakon razdoblja oseointegracije, koja predstavlja srastanje implantata s kosti, a koja za donju čeljust može trajati u rasponu od 2-3 mjeseca, dok su za gornju čeljust uobičajena 3-4 mjeseca. Vrijeme trajanja oseointegracije ovisi o kompleksnosti i tipu zahvata te stanju pacijentove kosti. Kako bi se spriječila infekcija te stvorili optimalni uvjeti za zacjeljivanje prije protetske faze, kirurg radi “šivanje” rane na mjestu gdje su ugrađeni implantati. Konci mogu biti resorptivni te nije potrebno dolaziti na njihovo skidanje, nego će sami ispasti kroz nekoliko tjedana.

• Ne bi se trebalo koristiti nikakvo imedijatno protetsko opterećenje na implantatima u periodu nakon implantiranja da bi se ostvarila primarna stabilnost implantata i zarastanje rane nakon ugradnje, no ukoliko je potrebno tada se izvodi posebnim tehnikama.

• Nakon perioda oseointegracije slijedi izrada trajnog rada, koja je slična izradi krunice na prirodnim zubima.

zubni umetci implantatiU slučaju da nedostaje samo jedan zub, ugradnja implantata ima prednost u odnosu na most, kojim je također moguće sanirati nedostatak zuba.

Osnovne prednosti ugradnje implantata kada nedostaje jedan zub u odnosu na most očituju se kroz nekoliko karakteristika: radi se o jednostavnijem i potpuno bezbolnom zahvatu budući da se susjedni zubi ne trebaju brusiti (ostaju neoštećeni).

Ukoliko nedostaje više zubi, implantati služe kao “nosači” mosta sastavljenog od krunica, a ponekad i u kombinaciji sa pacijentovim prirodnim zubima.

Ugradnja implantata jedan je od najsigurnijih postupaka u dentalnoj medicini, s postotkom uspješnosti između 93-98%.

METODA ALL ON 4 ILI ALL ON 6 – ZUBI ZA DAN

zubni umetci implantatiTo je metoda koja pacijentima bez zubi ili sa totalnim protezama omogućuje da odjednom dobiju fiksno rješenje za zube.

Ta metoda je posebno dobra za pacijente sa manjkom kosti čeljusti jer se ne treba nadopunjavati kost.

Postupak se bazira na mostu koji je vijcima pričvršćen za impIantate.


Prednosti ALL ON 4™ – „ZUBI ZA DAN“ koncepta:
zubni umetci implantati• Potrebno je minimalno vrijeme za oporavak
• U većini slučajeva izbjegnuto je nadomještanje kosti
• Skraćeno je vrijeme čekanja prema definitivnom radu
• Cjenovno nekoliko puta manje od drugih konvencionalnih metoda
• Privremeni rad i fiksni nadomjestak su gotovi isti dan
• Omogućava jednostavno održavanje putem propisane oralne higijene
• Predstavlja dugoročno, skoro cjeloživotno rješenje za pacijenta
• Pruža stabilan osjećaj prilikom jedenja, i eliminira frustracije nastale korištenjem proteza

Slijedeći korak ?

Predlažemo Vam da pročitate najčešća pitanja koja postavljaju pacijenti prije ugradnje zubnih implantata >> ugradnja implantata pitanja i odgovori.